ÖNEMLİ BİLGİLER



1. Dünyada sofralık zeytin üretimi ve takdiminde Türkiye’nin birinci olmasına rağmen zeytinyağı üretimi ve tüketiminde geride olduğunu,



2. En çok Aydın ilimizin 22.8 milyon ve Manisa ilimizin 19.5 Milyon zeytin ağacına sahip olduğunu,



3. İlçe olarak en çok Zeytin ağacının 10.8 Milyon ile Akhisar ilçesinde ve onu 8.6 Milyon zeytin ağacı ile Milas ilçesinin takip ettiğini,



4. Egzama, çıban, ağrı, mide ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını,



5. Zeytinin bütün kutsal kitaplarda geçtiğini,



6. Dünyanın ilk yemek kitaplarından biri olan Milattan sonra 1.yüzyılda Romalı Soylu Apicus’un yazdığı kitapta, zeytinyağının sağlık ve lezzeti bir arada barındıran olağanüstü özelliklerinden bahsedildiğini,



7. Cildi besleyen, koruyan ve yumuşatan zeytinyağı ağızda çalkalandığında dişlerin beyaz kalmasını sağlayıp, dişetlerini güçlendirdiğini,



8. Zeytinyağı, katı ve sıvı bütün yağlar arasında en kolay hazmedildiğini,



9. Yemeklerden önce içilirse mideyi ülsere karşı koruduğunu. İdrar yolları ve safra kesesi rahatsızlıklarının giderilmesini sağladığını,



10. Beynin gelişimini ve kemiklerin güçlenmesini hızlandırdığını,



11. İçinde barındırdığı squalene maddesi ile Kanser önleyici olduğunu,



12. Dünyada zeytinyağlılar isimli tek alt mutfağa bizim sahip olduğumuzu, buna rağmen ayçiçeği yağının zeytinyağından daha çok kullanıldığını,



13. Türkiye’de kişi başına yılda 1,5 - 2 litre, komşumuz Yunanistan’da 25 litre, Tunus’ta 10 litre, zeytinyağı tüketildiğini,



title
title
title

14. MÖ 2500 yıllarında Giritlilerin zeytinyağı naklinde kullandıkları küplerin hala muhafaza edildiğini,



15. Atina olimpiyat oyunlarında şampiyonların başına zeytin dalından yapılmış taç takmak ve bir şişe zeytinyağı takdim etmenin adet olduğunu,



16. Hristiyanların zeytini talih ve barış işareti olarak kabul ettiklerini,



17. Türkiye’de 1000’in üzerinde zeytinyağı üreticisi olduğunu,



18. Kur’an-ı Kerim de zeytin ağacının Sina dağından geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği ve yağın yemeklere lezzet vermek için kullanıldığından bahsedildiğini,



19. Bir vitamin deposu olan zeytinyağı A, D, E ve K vitaminlerini içerdiğini,



20. Bu vitaminler sayesinde hücreleri yenileyip, doku ve organların yaşlanmasını geciktiren zeytinyağı, beynin daha uzun süre sağlıklı ve zinde çalışmasını sağladığını,



21. Binlerce yıldır vücudun ovulmasında, masajlarda, banyolarda, yüz maskelerinde ve şampuanlarda kullanıldığını,



22. Akdenizlilerin kalp hastalıklarına, başka bölgelerde yaşayanlardan daha az yakalandığını,



23. Amerika’da Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen bilimsel bir konferansta, bilim adamları, tarihçiler, doktorlar ve yemek uzmanları sağlıklı yaşam için, “Geleneksel Akdeniz Modelinin” uygulanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını,



24. İçerdiği linoleik asit sayesinde yağsız süte eklendiğinde anne sütü kadar besleyici bir hale geldiğini,



25. Yeni doğmuş bebeklerde beyin gelişimi için 6/1 oranında gerekli olan Linoleik-linolenik asit oranı, zeytinyağında optimum seviyede olduğundan, bebek bekleyen ve emzikli annelerin beslenmesine en uygun yağ olduğunu,



26. Asırlar öncesi İbni Sina ve Lokman Hekim tüm ilaçlarını zeytin yaprakları ve zeytinyağından yapıp hastalarına şifa dağıttıklarını,



Biliyor musunuz?...



cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR